top of page

OMGEVING

Roosendael is het kruispunt van heel wat toeristische wandel-, fiets- en autoroutes. De Vlaanderenroute, de Stedenroute, de Netelandroute, het Lazaruspad, het Groentepad, het Fietsknooppuntennetwerk, de Groentestreek-autoroute, de Mosterdpotwandeling, het Roosendaelpad... alle (wandel- en fiets-)wegen leiden naar Roosendael. Die wegen  (vaak langs vroegere jaagpaden van het ‘rivierenlandschap’)  kunnen ook worden gebruikt om vanuit Roosendael de streek te verkennen.

Roosendael bevindt zich in Sint-Katelijne-Waver, 5 km ten noorden van Mechelen, op de grens met Walem. Dit domein langs de Grote Nete beslaat circa 17 hectare en is op het Gewestplan ingekleurd als natuurgebied en deels zelfs als natuurreservaat.

Sinds 1967 is het ook een beschermd landschap. Dat alles wordt nog mooier dankzij de aanwezigheid van diverse beschermde monumenten: het zogenaamde Pesthuis (16de eeuw), het Poortgebouw en het Koetshuis (18de eeuw), de IJskelder (vermoedelijk 19de eeuw). De meeste historische gebouwen zijn recent gerestaureerd. Meer over de geschiedenis van Roosendael kom je hier te weten.

Het eeuwenoude samenspel van natuur, landschapsinrichting en bouwkunst, maakt Roosendael vandaag tot een fascinerende belevenis. Dat geldt zeker ook voor het 19de-eeuwse landschapspark met zijn indrukwekkende, algauw 160 jaar oude bomen, waaronder de twee dikste platanen in België.

 

Ook is Roosendael tot in het buitenland vermaard om zijn collectie 'stinsenplanten'. Dat zijn - vooral bloeiende - planten die zich lekker thuis voelen op plekken met een langdurige bouwgeschiedenis. 'Stins' is namelijk Fries voor 'stenen huis'. Sommigen beweren dan ook dat je de contouren van de verdwenen abdij zou kunnen aflezen als je stinsenplanten in kaart bracht. De nog bestaande fundamenten zouden immers voor de kalkrijke bodem zorgen waarvan stinsenplanten houden.

Te midden van dat prachtige park vormen het Koetshuis en het Landhuis de kern van het verblijfscentrum. 

Dagarrangement Fort Duffel - Roosendael

Voormiddag: ontvangst in het Fort van Duffel met een gegidste rondleiding.  's Middags kan je in brasserie De Krone (gelegen in het Fort) genieten van een lekkere soep en een hoofdgerecht.  Na de middag bezoek je domein Roosendael waar een gids je door dit prachtig landschapspark met beschermde monumenten loodst.  Afsluiten kan met een drankje in het fietscafé op het domein.

Kostprijs:

  • Voor groepen vanaf 20 personen: € 25 per persoon, middagmaal inbegrepen, zonder drank

  • Groepen tussen 10 en 19 personen: € 30 per persoon, middagmaal inbegrepen, zonder drank

Uiteraard kan er op maat een arrangement uitgewerkt worden.

Voor meer informatie kan je terecht bij Fort Van Duffel—JEC De Krone - +32 15 69 98 59 - info@jec-dekrone.be of neem hier een kijkje op de website van 't Fort Duffel

Veiling

Sint-Katelijne-Waver en omgeving vormen dé groentestreek van Vlaanderen. Maak er de drukke activiteiten mee van de 'Mechelse Veilingen', de grootste coöperatieve groenteveiling van Europa. Alleen groepsbezoeken zijn mogelijk. Meer info: www.belorta.be

't Grom

Nog een aanrader is het nieuwe groentemuseum 't Grom, dat jong en oud fascineert met zijn originele aanpak. ’t Grom bevindt zich in de schuren van de historische Midzeelhoeve, ooit een pachthoeve van de abdij Roosendael. Voor het educatief pakket 'Smullen van erfgoed', werkt Roosendael dan ook samen met het 't Grom. Voor scholen die op Roosendael verblijven, is 't Grom dan ook zowat een vaste bestemming.

 

Wintertuin

Eveneens zeer bezienswaardig is de art-nouveau-Wintertuin van de zusters ursulinen in Onze-Lieve-Vrouw-Waver, een waar topmonument. Groepen kunnen een afspraak maken bij de vzw Wintertuin, tel. 015 75 77 28. Tegen een kleine vergoeding zijn ook individuele rondleidingen mogelijk: elke derde zondag van de maand van 14.30 tot 16.30 uur.

 

Mechelen en omgeving

En natuurlijk is Roosendael de perfecte uitvalsbasis voor een bezoek aan Mechelen en omstreken, met onder meer het historische stadscentrum, het Speelgoedmuseum, Planckendael, het provinciaal domein de Nekker of Technopolis maar ook het Sportimonium in Hofstade is de moeite waard om te bezoeken.

Ook andere kunststeden zijn makkelijk bereikbaar vanuit Roosendael: Lier (10 km), Antwerpen (20 km), Leuven of Brussel (30 km).

Fietsen

Maak je graag fietstochten en zoek je graag zelf tochten uit?  Kom dan ook eens langs op domein Roosendael, we liggen op fietsknooppunt nummer 55.  Op het terras van ons fietscafé kan je heerlijk vertoeven!

Ben je een fervent fietser en wil je je wagen aan de kunststedenroute, neem dan zeker hier een kijkje 

Wandelen

Op wandelknooppunt nummer 180 kan je ons terugvinden.  De ideale startplaats om het rivierenland te ontdekken met verschillende mogelijkheden om 5, 10, 20 of meer kilometers te doen!

Vraag maar

Wens je als bezoeker meer informatie over toeristische, culturele en ontspanningsevenementen in de omgeving? Of zoek je een gezellig restaurant, een leuke speeltuin, een zwembad op loopafstand, een goede film? Wij helpen je graag verder. Je vindt op Roosendael ook eigen publicaties over het domein en diverse VVV-uitgaven.

tGrom
Fort Duffel
wintertuin-mechelen-serre-glas-in-loodramen
bottom of page